Garanția în termeni generali

În baza legislației UE, dacă produsele pe care le-ați cumpărat se dovedesc a fi defectuoase sau nu arată conform descrierii, comerciantul trebuie să le repare, să le înlocuiască, să le reducă prețul sau să vă dea banii înapoi.

Dacă ați cumpărat un produs sau un serviciu on-line ori fără a merge la magazin (prin telefon, prin poștă, de la un comis voiajor), aveți, de asemenea, dreptul de a anula și returna comanda în termen de 14 de zile, indiferent de motiv și fără nicio justificare.

Dacă nu știți exact ce situație vi se aplică, puteți utiliza instrumentul privind drepturile consumatorilor, care vă ajută să înțelegeți ce drepturi aveți când faceți cumpărături în UE.

Ce reprezintă garanțiile produselor?

Garanțiile sunt angajamentul nostru că vă vom repara, înlocui sau restitui prețul plătit, fără niciun cost suplimentar pentru dumneavoastră. În situația în care un produs cumpărat de la noi va avea o problemă de funcționare timp de 24 luni de la data achiziției.

Ce fel de garanții au produsele?

Toate produsele pe care le comercializăm beneficiază în mod standard de o garanție de conformitate și de o garanție tehnică (sau comercială).

Garanția de conformitate este cea care vă oferă siguranța că produsul cumpărat respectă specificațiile și caracteristicile tehnice ori funcționale comunicate în momentul vânzării. Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, această garanție nu poate avea o durată mai mica de 24 luni. Excepție fac doar produsele a căror durată medie de utilizare este mai mică de atât. În acest caz, garanția de conformitate va fi redusă la acest termen.

Garanția tehnică este cea oferită în mod voluntar de producător și este comunicată în specificațiile produselor. Această garanție nu are o durată minimă prevăzută de lege, iar conținutul ei este în întregime la decizia producătorilor. Unii dintre aceștia pot alege să ofere o durată de garanție unică pentru întregul produs, iar alții pot alege să ofere durate de garanție diferite pentru diversele componente ale produsului (de exemplu, 6 luni pentru acumulator si 12 de luni pentru ecran, în cazul unui laptop). Însă in cele mai multe cazuri, durata garanției tehnice va fi cel puțin egală cu durata minima legală a garanției de conformitate. Acesta este și cazul produselor noastre. Toate produsele comercializate de Magneo Smart SRL au o garanție tehnică de 24 luni.

Doar pentru garanția tehnică se emite un certificat de garanție. Beneficiați de garanția de conformitate numai pe baza declarației de conformitate, care uneori poate fi un document distinct sau alteori poate fi inclusă în certificatul de garanție.

Garanțiile pentru produse cu defecte

Garanția gratuită de 2 ani pentru toate produsele.

Aveți întotdeauna dreptul la garanția minimă, gratuită, de 2 ani, indiferent dacă achiziționați produsele on-line, de la magazin sau prin poștă. Această garanție de 2 ani este un drept minim.

Dacă un produs pe care l-ați cumpărat în UE se dovedește a fi defect sau nu arată conform descrierii, vânzătorul trebuie fie să-l repare sau să-l înlocuiască fără costuri adiționale, fie să vă acorde o reducere de preț sau să vă restituie total suma plătită.

De regulă, veți putea solicita o rambursare parțială sau integrală numai în cazul în care repararea ori înlocuirea nu este posibilă.

Avertisment!

S-ar putea să nu aveți dreptul de a solicita despăgubiri pentru un defect minor, cum ar fi zgârieturi fine sau ciupituri, mai ales pentru magneții din ferită, unde acest amănunt este prezentat în cadrul descrierii produsului.

Cum puteți obține repararea sau înlocuirea bunurilor ori rambursarea sumei plătite

Garanția de 2 ani începe de îndată ce primiți produsul. Dacă în acest interval de 2 ani produsul se dovedește a fi defect, vânzătorul trebuie să vă ofere întotdeauna o soluție. În unele țări ale UE, aveți dreptul de a solicita despăgubiri și de la fabricant.

Dacă produsul se deteriorează în primele 6 luni, se presupune că problema exista și în momentul în care l-ați primit, cu excepția cazului în care vânzătorul poate dovedi contrariul. Prin urmare, aveți dreptul la repararea sau înlocuirea gratuită a produsului sau, dacă acest lucru se dovedește a fi prea dificil sau costisitor, la o reducere de preț ori la rambursarea banilor.

Dacă produsul se deteriorează după primele 6 luni, încă mai aveți dreptul la reparare sau înlocuire gratuită sau, cel puțin, la o reducere de preț ori la rambursarea banilor. Totuși, s-ar putea să fie nevoie să demonstrați că problema exista în momentul în care ați primit produsul.

Ce se întâmplă dacă nu mai am factura produsului?

Angajamentul privind garanțiile produselor pe care le comercializam poate fi susținut doar pentru produsele cumpărate de la Magneo Smart SRL. Iar factura fiscală emisă de Magneo Smart SRL este documentul care atestă această achiziție. Iată de ce, în momentul în care veți avea nevoie de beneficiile garanției, va fi nevoie să prezentați factura de achiziție a produsului.

Trebuie păstrat ambalajul produsului pentru a beneficia de garanție?

Nu. Însă ambalajul se poate dovedi util în situația în care va fi necesară expedierea produsului către retur sau în service.