- Magneții neodim sunt fragili. Deși sunt placați cu un strat protectiv dur de nichel, nu trebuie lăsați să se ciocnească cu toată puterea deoarece se pot ciupi sau sparge iar bucățile rezultate pot fi proiectate la viteze mari. Din acest motiv se recomandă purtarea ochelarilor de protecție la manevrarea magneților puternici.
- Magneții trebuie manevrați cu atenție. Magneții neodim pot cu ușurință să învinețească degetele iar magneții mai mari și mai puternici pot rupe oasele degetelor sau chiar zdrobi mâna datorită forței mari de atracție dintre ei.
- Magneții neodim ar trebui ținuți departe de dispozitivele de stocare magnetice cum ar fi dischete floppy, cărți de credit, casete VHS sau alte dispozitive asemănătoare. Pot de asemenea defecta televizoare sau monitoare CRT. Nu puneți niciodată magneți neodim lângă dispozitive electronice, o distanta de cel puțin 25 cm ar trebui păstrată între magneți și aceste dispozitive.
- Deși pot fi niște jucării anti-stres grozave, magneții neodim nu trebuie lăsați niciodată la îndemâna copiilor mici. Daca magneții mici sunt ingerați, se pot conecta, lipi între ei, în diferite părți ale sistemului digestiv blocând funcționarea corectă iar în cazuri extreme cauzând chiar moartea. Acești magneți trebuie manevrați numai sub stricta supraveghere adultă.
- Magneții neodim nu trebuie apropiați niciodată de o persoană cu un pacemaker sau cu un dispozitiv medical similar. Câmpurile magnetice puternice ale magneților neodim pot perturba funcționarea normală a acestor dispozitive.
- Magneții permanenți neodim sunt casanți și predispuși la așchiere, din acest motiv prelucrarea lor nu e o sarcină ușoară. Duritatea magnetului este mai mare decât duritatea burghielor și uneltelor comerciale, astfel încât aceste unelte se vor supraîncălzi și se vor defecta la încercarea de a le folosi pe un material NdFeB. Uneltele cu diamant și cele abrazive sunt preferate pentru a modela materialul NdFeB. Prelucrarea magneților neodim ar trebui făcută numai de profesioniști familiarizați cu riscurile și cu măsurile de siguranță implicate. Căldura generată în timpul prelucrării poate demagnetiza magnetul și îl poate aprinde. Pulberea rezultată în urma prelucrării este de asemenea foarte inflamabilă.
- Cu cât magneții neodim operează la temperaturi mai înalte, cu atât câmpul magnetic devine mai slab. Când temperatura scade, forța de atracție revine la valoarea inițială. Atenție! Dacă magneții neodim sunt încălziți la temperaturi peste 80° C atunci pierderea proprietăților magnetice va fi definitivă.
- Magneții neodim nu trebuie niciodată aruncați în foc deoarece fumul emanat este toxic.